Odyssey Logo

Stories

Read what graduates of our mentoring program think of their experience
Thank You, Odyssey!
Valerie, MERK, Singapore

Joining the Odyssey mentoring program was an enriching experience as I had a very good mentor in Annie. She provided good advice on how to build stronger leadership capabilities and navigate one's career in the VUCA working world. It was especially useful since the mentoring period was smack in the pandemic period. Having someone as a strong sounding board during the difficult year of 2020 was truly a great blessing. Thank you to Annie and Odyssey! 

Barbora Chuecos

Když jsem měla před lety rozhovor s Muriel o mentoringu, ani mě nemohlo napadnout, jaké dary za ty roky dostanu. 
Na začátku je vždy trocha magia, s kým mě ten rok spojí osud... a pak se těším na každé setkání s danou ženou. 
Vzpomínám na všechny ty ženy a každá je skvělá, krásná a jedinečná, a přitom každá tak jiná! Baví mě ta naše rozmanitost. 
Cítím se obohacena a vděčná za možnost poznat nové ženy a mít hluboké vztahy, které rozhodně přesahují období jednoho roku. 
Tento program je krásným příkladem toho, jak hodně můžeme všechny získat, když se navzájem podporujeme... 
Díky, Odyssey! A jen to nej do dalších let!  Table

Ilona Kelly

Odyssey mentoring was my first ever experience with an external mentoring program and I was approaching it with a slight apprehension. However, I began benefiting from it even before it started - just by having to stop and think about my professional and personal goals for the upcoming year. Later on, I was impressed by the sensitive and empathetic matching w/mentors in the program - I was the case of a mentee that completely misjudged the shortlist of desired mentors in correlation with my goals, but met with the helping hand of its coordinator. Throughout the year, my mentor, Monika Hovorkova, lead me on a way that was intense but revealing, and helped me sort out some of the fundamental priorities in my life - eg. career versus motherhood, as well as set me on a way of learning about my real passions and talents, and I am very thankful to Odyssey and everyone behind it for building the program to help young female professional grow.

Zuzana Chudoba

Me and My Odyssey journey

I have always been very passionate about my work and put all my affords to achieve good results. When I was appointed to regional role as Development Manager of Sales, Marketing and Customer Services in YIT Group, I realized that being responsible for 6 different markets requires even more than plenty of time, energy and focus. I was lucky to become mentee of My Odyssey at the same time and meet my great mentor with Finnish origin who helped me to plan more precisely, have more strategic approach and lead me through some of challenging situation. After the intensive year with My Odyssey I was more confident, closer to my team seated across Europe, understanding different cultures and way of their communication. My former mentor and myself become good business friends and we continue in good cooperation until nowadays.

I ought to mention that My Odyssey journey continued even after the official year, thanks to awesome lady originally from the USA who I met at joined Odyssey events. She became my coach during the time when I was preparing to leave to my maternity leave. Thanks to very efficient cooperation, her help and understanding I was promoted to Customer Experience Director Central Eastern Europe when I returned at work full time.

The journey with My Odyssey have helped me not only achieved my desired carrier goals, but more importantly allowed me to meet great business people and friends, set the right work-life balance and create my life values.

Cristina Muntean

V době, kdy jsem potřebovala nejvíc podpory - na začátku svého podnikání - mi My Odyssey nabídla pomocnou ruku. Byla jsem přijata jako mentee ročníku 2011/2012. Přítomnost, čas a podpora mé mentorky, která byla také ženou cizího původu podnikající v Praze, mi otevřey oči a daly pocit, že je možné to vše vnímat, ustát, vydržet a uspět. Role mentora není vždy vám říct, co máte dělat - někdy stačí jen tam být. Tím vás přítomnost někoho, kdo je tam pro vás, naplní nadějí a pocitem, že na to nejste sami. Někdy v životě to je nejvíc. Děkuji!.

Jana Vašíčková mentee/Petr Fiman mentor

Po návratu z dlouhodobé zahraniční pracovní stáže jsem se vrátila do nejvyššího managementu firmy, která čítá 5 tisíc zaměstnanců z čehož 50 jich bylo přímo mně podřízených. Návrat to nebyl ledajaký, jelikož jsem musela skloubit náročný pracovní den s rodinou, která čítá dvě děti. Po krátké době mého působení na pozici Ředitelky lidských zdrojů pro ČR a cluster zemí se mi naskytla příležitost se zapojit do program Odyssey mentoring. Tato zkušenost mne velmi obohatila a pomohla mi určit si priority, přestát počáteční nesnáze, ale také pozdější změnu organizační struktury firmy. Můj mentor byl velmi důležitý v této fázi a jeho trpělivým nasloucháním a otevíráním jiných obzorů a sdílení svých zkušeností, mi pomohl nasměrovat se správným směrem a vyřešit si zásadní otázku, zda zůstat či nezůstat ve firmě. Jsme spolu stále ve spojení, i když bohužel se nám nepodařilo skloubit kalendáře natolik, abychom se mohli osobně zase po čase setkat. trpěliv�

Mirka Talavašková, TALABAYA s.r.o.

Na My Odyssey jsem se pomalu styděla přihlásit, protože jsem jen pouhý oděvní designér, (většinová představa o umělcích je, že lítají v oblacích a berou tvrdé drogy), a protože nejsem žádný člověk z bussines prostředí, budu působit jako „exot“. Naštěstí jsem ale přihlášku podala a změny se začaly dít… Díky mojí mentorce Báře Chuecos a na pravidelných měsíčních setkáních jsem se začala postupně osmělovat, rozšířila jsem si obzory aktivním networkingem a zbořila si představu o tom, že jako designér nezvládnu podnikat. V tuto chvíli, díky mé KREATIVNÍ práci a díky lidem, které jsem v nebo díky My Odyssey potkala, buduji a tvořím vlastní bussines.

Mnohokrát děkuji za rozkvět a podporu My Odyssey :***)

PhDr. Ing. Jana Sladká Ševčíková Ředitelka, Centrum Anabell, z. ú.

Měla jsem možnost být mezi prvními mentee, které využily programu podpory žen ve vedení neziskových organizací, Odyssey mentoring, bylo to v roce 2011. Se svojí mentorkou Mariannou Bradovkovou, bývalou generální ředitelkou firmy Avon, jsem se sešla celkem třikrát a bylo to vždy velmi podpůrné a cenné setkání. Pracovaly jsme na konkrétní změně organizační struktury v mé organizaci, Centru Anabell; organizaci, kterou jsem v roce 2002 založila a která určitě potřebovala změny v tom, aby vše nestálo pouze a jedině na mé osobě. Byla jsem proto velmi ráda za náhled někoho zvenčí a s tolika zkušenostmi. Dodnes si pamatuji větu Marianny o tom, kolik lidí může člověk řídit/vést, aby to bylo stále ještě efektivní. Co mi ovšem celý projekt dal, byla a je rozhodně radost z takového způsobu práce. Z předávání zkušeností a koučování. Věřím, že má-li člověk takové znalosti, dovednosti a schopnosti, měl by je předávat dál; když dostáváme, měli bychom i dávat. Proto jsem se i já od roku 2011, roku, kdy jsem mohla růst v rámci Odyssey mentoring,  již třikrát zapojila do obdobných projektů a sama se stala mentorkou pro další ženy i studentky na jejich profesní cestě. Díky, že takový program děláte a pomáháte šířit takto skvělou myšlenku světem.

Lucie Tvarůžková, partnerka v legaltech společnosti SingleCase

Byla jsem tehdy šéfredaktorkou iHNED.cz, čerstvou nositelkou Křišťálov lupy, ale po letech strávených v novinařině se ve mně začal ozývat tichý hlásek, že by stálo za to vyzkoušet něco jiného. Moje mentorka v Odyssey Dita Stejskalová byla ta, díky komu jsem ten hlas uslyšela. A když mi na změnu chyběla odvaha, další účastnice programu Miriam Janýšková mě posadila ke stolu a řekla: "Musíš." A tak jsem další nabídku z médií odmítla. Druhou Křištálovou lupu jsem vyhrála se Zonky, firmou, která mění způsob půjčování peněz. Bez Dity a Miriam bych možná odvahu zkusit uspět v byznyse nesebrala nikdy, a já jim za to nikdy pořádně nepoděkovala.

Petra Vitáková, ředitelka obecně prospěšné společnosti Fosa.

V době, kdy jsem se do programu přihlásila, jsem usilovala o zvýšení efektivity jedné z našich sociálních služeb - Podporovaného zaměstnávání. Je určena lidem, kteří si bez pomoci nenajdou, nezískají nebo neudrží práci na běžném pracovišti. Šlo mi o to, jak vést (kontrolovat, podporovat) vedoucí pracovnici, aby ze služby odcházelo větší procento úspěšně zaměstnaných klientů.Navrhla jsem metodu, kterou jsem pak konzultovala se svou mentorkou. V důsledku našich setkání jsem přehodnotila svůj přístup k řízení změny: pochopila jsem, že je nutné do procesu řízení služby více a hlouběji zasáhnout a vedoucí pracovnici osobně naučit, jak službu řídit novým způsobem. Navíc jsem získala praktické tipy na to, jak pracovníky ke změně motivovat, změnila jsem svůj postoj k "motivátorům", které se mi původně jevily jako infantilní a nedůstojné, ale při jejich vhodné úpravě a při správném zacházení s nimi vlastně takové být nemusí. A výsledek - úspěšnost služby se významně zvýšila! Děkuji, že jsem měla možnost programu se zúčastnit a jak své kompetence, tak i službu Podporované zaměstnávání posunout k lepšímu!

Alena

Alena is the Head of Digital marketing at a Group corporation owned by one of Czech’s most successful enterpreneur. The position she holds is a newly created one and the field of online marketing is therefore relatively new for everybody, including the top management. Approximately half a year after her appointment, she was about to have a big presentation in front of the executive board, including the owner himself. She was well aware of the fact that in just one short presentation, she has to explain the general working of the field, show the results of her team and legitimize her own position. Naturally, she felt very nervous. When consulting it with her Odyssey mentor, they agreed they would invite a journalist to help Alena clarify the message she wanted to convey and translate her speech to simplier terms, that even non-specialists would understand. That helped Alena significantly and she felt very confident at the presentation. Soon, she got an invitation to take part on the decision-making process of the whole Group.

Renata

Renata is a marketing director of a financial institution, whose brand she helped create almost from scratch. During her assignment, she worked hard to built a unique brand, which the public very soon recognized and got to like. Nevertheless, the necessary reorganization of the company caused by unstable economic situation, landed on Radka’s shoulders with no exception. She had to abandon the work she really loved and start looking for a suitable position. But it was clear that such a specialized function can only be found in large corporations, which narrowed the job search even further. So she made the search the main focus of her mentoring sessions and together with her mentor created a plan of an intensive job search. They worked on identifying her strongest assets, creating her personal brand and finding ways to “sell” herself and her bigest successes. Within a couple of months, Renata found an appropriate job, where she’s happy.

Radka

Radka found out that she’s pregnant with her second child soon after she started meeting her Odyssey mentor. After having spent her first maternity leave at home, she was sure she doesn’t want to quit working entirely. She wanted to stay with her beloved company, but ideally in a part-time assignment. But there’s an overall shortage of part-time jobs in the Czech republic (only 10 percent of all assignments are part time as opposed to 30 percent in Canada).
She went with her mentor over all possible scenarios and arrived at a perfect strategy how to create a new part-time position in her department. The strategy consisted of a plan how to announce this change to her boss, focusing on the many benefits this new situation will bring to her company. In the end, her boss accepted the plan without further discussion, even if part-time assignments weren’t at all common in his department. He wouldn’t probably feel so positive about Radka just stating that she’s pregnant. But a detailed and perfectly thought-through plan about how and when will Radka return back to work, won his trust.

Odyssey is a non profit Society established pursuant to Section 214 et seq. of Act No. 89/2012 Coll., the Civil Code, for the pursuit of educational purposes.
Created by Odyssey, z.s.
Designed by Barbora Růžičková
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram